Mézeskalács latte házilag

Lavazza mézeskalács latte

Itt a hideg, lassan  jönnek az ünnepek. A sok minket érő változás mellett ideje hangolódni a mindig melegséget, szeretet és biztonságérzetet jelentő karácsonyra. Most, hogy a lehetőségeink igen korlátozottak, és nem tudunk kimozdulni ideje kreatívnak lenni és megalkotni a legfinomabb kávékülönlegességek házi verzióját! Lavazza tipp: Karácsonyi ajándéknak is tökéletes a házilag készített mézeskalács szirup egy szép üvegcsében! 😉 Kezd el most, mert 3-4 hétig kell érnie!

Lássuk hát az isteni, karácsonyt idéző mézeskalácsos kávé receptet!

Mézeskalács szirup

Számos bolti szirup kapható, de mi jobban szeretjük házilag, hiszen akkor pontosan tudjuk milyen alapanyagok kerülnek bele. Semmi tartósítószer és mesterséges ízesítők, csak a fűszerek és a cukor csodálatos játéka.

Hozzávalók kb. 2,5 dl-hez:

  • 400 ml ásványvíz, tisztított víz
  • 200 g cukor (vagy ennek az adagnak megfelelő alternatív édesítőszer)
  • 2 rúd fahéj
  • 4 cm gyömbér feldarabolva
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 3 db csillagánizs
  • 1 db vaníliarúd

A Szirup születése:

A cukrot vagy az édesítőszert a vízben kis lángon feloldjuk. Azért érdemes most – és mindig – ásványvízzel vagy szűrt vízzel főzni, mert így elkerülhető, hogy a csapvízben amúgy megtalálható klór és egyéb más íz és szagrontó anyagok ne kerüljenek bele főztünkbe.

Amikor feloldódott a cukor, a többi hozzávalóval is megdobáljuk a vizet és felforraljuk. 2 perc bugyogást követően alacsony lángon, ritka kevergetéssel 25 percig főzzük, fedő nélkül. A kész, leszűrjük és üvegben 3-4 hétig tárolhatjuk.

A mézeskalács latte elkészítése

Egy szép, átlátszó pohár aljára 1-2 evőkanál szirupot teszünk. Tejet habosítunk (ahogy korábban megtanultuk), és ráöntjük a szirupra. Ez után jön a lassan csurgatott Lavazza presszó. Olyan lesz mint a melange, csak mézeskalácsos ízben. 😊

 

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza