Mi az a levegőben pörkölt kávé?

A frissen pörkölt kávébab illata az egyik legcsábítóbb dolog a világon, talán ebben egyetérthetünk kávérajongókként. A legtöbb kereskedelmi pörkölő egy nagy forgó dobban pörköli a babot, amely folyamatosan keveri azt, annak érdekében, hogy egyenletes legyen a pörkölés. Van azonban egy másik, kevésbé elterjedt módja a kávépörkölésnek: a forró levegővel történő pörkölés, amikor a kávébabok szó szerint lebegnek pörkölés közben. Most megvitatjuk, hogy az új típusú pörkölőgép hogyan alkalmazza az újszerű légpörkölési módszert, hogy egyenletesebben pörkölt kávét készítsen feleannyi idő alatt, mint a hagyományos dobpörkölő, és hogy nekünk, fogyasztóknak miért kell törődnünk a levegős pörköléssel a kávé íze szempontjából. Kezdjük!

Hogyan működnek a kávédobos pörkölők?

Mielőtt belemerülnénk a levegős pörkölésbe, nézzük meg röviden a dobpörkölők működését. A hagyományos dobos kávépörkölők nagy forgó hordók, amelyek a kávét úgy pörkölik, hogy forró levegőt vezetnek át a zöld kávébabon, amik rácsos alapon fekszenek. A közhiedelemmel ellentétben nem a fémdobhoz való érintkezés az elsődleges tényező, amely a babot megsüti; inkább a forró levegő végzi a munka oroszlánrészét.
A dob forog, hogy a bab egyik oldalát se érje nagyobb mértékben a forró levegő, és ne legyen túlpörkölve. Ezzel a módszerrel általában 15-20 percet vesz igénybe egy egységnyi kávé megpörkölése.

Hogyan működnek a levegős kávépörkölők? 4 előny, 1 hátrány!

A légpörkölők teljesen más módon működnek, számos előnnyel és bizonyos hátránnyal a dobos pörkölőkhöz képest.

1. Egyenletesség

A dobpörkölőhöz hasonlóan a légpörkölő is forró levegőt használ a kávé pörkölésére. Ahelyett azonban, hogy a babot forgatással fizikailag kevernék, érintkezve az alappal, a légpörkölők lebegtetik a babot a pörkölést végző forró levegő ágya fölött. A bab természetesen forog és forog, miközben a levegőben lebeg, és kivételesen egyenletesen sül. A dobos pörkölőkkel összehasonlítva a levegős pörkölő sokkal egyenletesebben pörköl, kevesebb erőfeszítéssel.

2. Sebesség

A légsütők másik előnye a hagyományos hordós pörkölőkkel szemben a sebesség. Egy egység kávé pörkölése így csak 5-8 percet vesz igénybe légpörkölőben, ami fele annyi idő, mint egy normál pörkölőben. A pörkölő vállalkozások számára ez gyorsabb feldolgozási időt és jobb skálázhatóságot jelent.

3. Konzisztencia

A légpörkölők további előnye a dobos pörkölőkkel szemben a konzisztencia. A légáramban hulló bab minden oldala automatikusan egyenletesen ki van téve a forró levegőnek; a dobsütők ezzel a kérdéskörrel máig megoldatlanul küzdenek. A konzisztens pörkölés egyszerűbb főzési folyamatot és jobb ízű kávét eredményez.

4. Ízlelés

Érdekesek ezek a technikai részletek, de mit adnak ezek nekünk, kávéivóknak? Nagyon sokat!
Kiderült, hogy a levegőn pörkölt kávénak kisebb valószínűséggel lesz kellemetlen keserű, égett íze, mert beépített mechanizmusa eltávolítja a pörkölés során a kávébabról levált nem kívánt maradék anyagokat.
Ahogy a kávébab pörkölődik, a külső réteg – az úgynevezett pelyva – megreped, és leválik a babról. A pelyva problémát jelent a hagyományos dobos pörkölőknek, mivel megéghetnek, ha nem távolítják el. Az égő pelyva sok füstöt termel, ami durva ízt kölcsönöz a kávénak.
A levegős pörkölőgépek ezzel ellentétben könnyen eltávolíthatják a pelyvát pörkölés közben, mivel az sokkal könnyebb, mint a kávébab. Ahogy a pelyva leválik a babról, felfelé fújják egy gyűjtőkamrába, ahol nem ég meg és nem füstöli meg a kávészemeket.

5. A légpörkölés hátránya

Még a professzionális pörkölőknek is előnyös lehet a levegős pörkölés használata, ha változtatni szeretnének a fenti dolgokon. Az ipari felhasználás elsődleges hátránya viszont a kapacitás, amely általában sokkal alacsonyabb a légpörkölőben, mint a dobos pörkölőben, ezért lehet az, hogy hiába jobbnak tűnik ez a módszer, az igazán nagy kávévállatok még nem tudják integrálni a saját működésükbe.

Ha igazán finom pörkölésű, és magas odafigyeléssel gyártott kávéra vágysz a legjobb technológiák mentén a Lavazza tökéletes választás lesz! Kapszulás vagy szemes Lavazza kávékínálatunkat fedezd fel webshopunkban!