Miért iszunk ennyi kávét? Az 5 legfontosabb ok!

A kávé az egyik legtöbbet fogyasztott és vásárolt áru a világon. Utazz el a világ bármely szegletébe, és biztosan látni fogsz valakit, aki ilyen vagy olyan formában kávét iszik. Természetesen a főzési módok eltérőek lehetnek, és az, hogy az emberek mikor isszák meg a kávét, hiszen ez kultúrájuktól és szokásaiktól függenek. De így vagy úgy, az emberek mindenhol isznak kávét. A kérdés az, hogy miért?

Az 5 legfontosabb ok, amiért az emberek kávét isznak:

1. A kávé energizál, lendületet ad!

Bármennyire is szívesen mondanánk, hogy az emberek kávéivásának első számú oka az, hogy szeretik az ízét, sokkal valószínűbb, hogy a kávéfogyasztók jelentős része a koffeintől kapott energialöketet hajszolja. Az egyre mozgalmasabb világban az embereknek olyan löketre van szükségük, amely képes fókuszáltan és éberen tartani őket, miközben intézik a munkájukat, családot alapítanak és próbálnak időt szakítani a szórakozásra, egymásra vagy éppen önmagukra.

Egy csésze kávé – vagy három – reggel elegendő koffeint tartalmaz ahhoz, hogy egy átlagos testalkatú ember megfelelő energialöketet kapjon. A kávéban található koffein blokkolja az adenozint – egy neurotranszmittert, amely álmosságot vált ki –, és segít az embereknek abban, hogy energikusan töltsék a napjukat, amikor valójában több alvásra lenne szükségük. A koffein fokozhatja a fókuszt és javíthatja a hangulatot is. Ki nem vágyna erre a mindennapokban?

2. A kávé egészségügyi előnyei

A kávé számos egészségügyi előnnyel is jár, főként koffeintartalmának köszönhetően. Számos tanulmány kimutatta, hogy a koffeinnek csomó jótékony hatása van az agy egészségére, többek között megvédi a szervezetet a neurodegeneratív betegségektől, például a Parkinson-kórtól és az Alzheimer-kórtól, és javítja a hosszú távú memóriát is.

A kávé egészségügyi előnyei azonban nem kizárólag az agy számára vannak fenntartva. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a májcirrózis kockázatát és támogatja a vastagbél egészségét. A kávéfogyasztásnak van néhány kevésbé ismert előnye is, például a rendszeres kávéfogyasztók alacsonyabb vesekő előfordulásáról számolnak be, és csökkentik bizonyos rákbetegségek, például prosztatarák, egyes fej- és nyakrák, valamint a visszatérő mellrák kialakulásának kockázatát.

3. Társas kapcsolatok alapja

Egyesek pszichológiailag alakítanak ki kapcsolatot a kávéval, mert a társas rutinjuk része lesz. A kávéfogyasztók a munkahelyükön a kávéfőző mellett gyűlnek össze, itt zajlanak a legjobb beszélgetések és jó kapcsolatok alakulnak ki. Sokan találkoznak kávézókban, hogy újra kapcsolatba kerüljenek a barátokkal és a családdal, vagy akár egy randira is tökéletes helyszín lehet. Ezek a tevékenységek beépítik a kávét a fontos emberekkel való kapcsolatteremtés részeként a tudatunkba, és tudat alatt is érzelmi és szociális kapcsolódást okoznak a kávéval.

4. A kávé a kultúránk része

A kávéivási kultúra összefügg a pszichológiai kapcsolódással, sőt sokaknál túlmutat a napi rutinon. A vacsora utáni eszpresszó hagyománya az olaszok kultúrájának a szerves része, mi több az esti kávé kihagyása egyes olaszok számára elképzelhetetlen, mintha ruha nélkül menne ki a szabadba. Gyakorlatilag a legtöbb kultúrában a kávé központi helyet foglal el.

5. A kávénak egyszerűen jó íze van

Kedvenc okunkat a végére hagytuk: a kávénak isteni íze van. Akár magában, keserűen, zamatosan, aromásan, akár ízesítve, nem lehet megunni. A csészénkben lévő kávé íze ezer tényezőnek van kitéve a bab termesztésétől, klímájától kezdve a szakértő pörkölő művészi kompozíciójáig.

Egy Etiópiából származó világos pörkölésű kávé íze semmiben sem hasonlít a kolumbiai sötét pörköléshez. Mindkettőt megtapasztalni és értékelni a kávé alapvető öröme.

Ahány ember, annyi oka van annak, hogy kávét iszunk. Vannak, akik azért isznak kávét, hogy átvészeljék a napot, mások azért, hogy megkóstolják a citrusos kenyai ízeket, és vannak, akik az irodai kávéfőző mellett állva szeretnénk jobb kapcsolatokat kialakítani a munkatársakkal, vagy csak egyszerűen nem akarnak kimaradni egy jó beszélgetésből.

Ha az irodai kávéfőzéshez a legalkalmasabb kávégépet keresed nézz körbe kínálatunkban: https://www.caffeservice.hu/lavazza-firma/