Miért ne tárolj kávét fagyasztóban?

Beköszönt a gazdaságosság időszaka, ilyenkor minden cég és háztartás takarékossági megoldásokat keres. Az élelmiszerek esetében gyakori bevett szokás a fagyasztás, azonban kávé esetében ez semmiképpen nem ajánlott! Ellentétben az ételkészítéssel és a maradékokkal, a kávét kamrában kell tárolni, nem a fagyasztóban. Íme, miért.

Fagyasztóban tárolod a szemes kávét? Gondold újra!

A kávé egyik legnagyobb ellensége a nedvesség. A nedvesség hatására a szemes kávé gyorsan megromlik. Arról nem is beszélve, hogy közben tompítja az ízét. A hűtőszekrény vagy fagyasztó magas nedvességtartalmú, ezért nagyon párás környezet. Ennek eredményeként a kávé tárolása fagyasztóban vagy hűtőszekrényben szörnyű ötlet, mivel pont az ellenkezőjét teszi a kávéval, mint amit szeretnénk. Ráadásul a hűtőszekrény és a fagyasztó nagy hőmérséklet-ingadozásokon megy keresztül a nap folyamán. Amikor kinyitjuk majd becsukjuk az ajtót, a hűtőszekrény felmelegszik, majd lehűl. Ha ez megtörténik, páralecsapódás képződhet, ami még több nedvességet hoz létre. Ez borzasztó a kávéra nézve, mert még nagyobb az esélye annak, hogy megromlik, mivel nagyobb valószínűséggel gyűlik körülötte a páralecsapódás.

Mitől olyan rossz a nedvesség a kávé számára?

A kávé higroszkóposnak számít. Ez egy divatos szó, ami azt jelenti, hogy felszívja a vizet a levegőből. Annak ellenére, hogy nem látunk vizet a levegőben, a vízrészecskék folyamatosan jelen vannak. A nedvesebb környezetben több víz van a levegőben, mint a szárazabb környezetben. Mivel higroszkópos, a vízrészecskékben lévő ízeket és szagokat is elnyeli. Ahogy a kávé felszívja a vizet a levegőből, az illóolajok kiszorulnak, ami a kávé gyorsabb öregedését okozza. Ahogy víz közegben telik az idő az illóolajok távoznak, a kávé íze és aromája elveszik.
A nedvesség konkrétan annyira káros a kávé élettartamára és ízére, hogy megváltoztatja a kávébab sejtszerkezetét. Amikor a sejtszerkezet megváltozik, olajokat veszít, amitől a kávé más aromát, valamint tompább ízt kap, és gyorsabban megromlik.

Hogyan tartósítsuk a kávét fagyasztás helyett?

Ahelyett, hogy a kávébabot a fagyasztóban tárolnánk, válasszunk hűvös, száraz és sötét helyet. Erre egy kamra lesz a legjobb megoldás. Ez a terület biztonságot nyújt minden fénytől, hőtől és nedvességtől. Ennek eredményeként a kávé hosszabb ideig eláll, és megőrzi erőteljesebb ízét.
A kávé megfelelő tárolásához keressünk egy visszazárható, még jobb esetben légmentesen zárható edényt. Ezek a tartályok teljesen távol tartják a szemes kávét a nem kívánt szennyeződésektől vagy expozíciótól.

Annak érdekében, hogy kávé a lehető legfrissebb maradjon, válasszuk az Airscape tartályokat vagy a vákuumzáras tartályokat. Ezek a tartályok el tudják távolítani a felesleges levegőt, így biztosítva, hogy a kávé a lehető leghosszabb ideig maradjon csodás ízű.

Létezik más tárolási tipp?

A kávébab kamrában való tárolása mellett van még egyéb tipp is, amelyek segítenek megtartani a kávé eredeti ízét. Érdemes a lehető leghamarabb elhasználni az őrölt kávét. Főleg, ha saját kezűleg daráljuk, akkor mindig csak annyit daráljunk, amennyi a reggeli csészéhez kell. Ugyanis amint a kávébab feltörik, oxidálódni kezd, ami azt jelenti, hogy elveszti ízét, aromáját és élettartamát. A legjobb íz érdekében közvetlenül az ivás előtt őröljük meg a kávét.

Amennyiben a legfrissebb kávét szeretnéd fogyasztani minden alkalommal, tartsd be a fenti tippeket vagy válassz mindig friss kapszulás kávét webshopunk kínálatából!