Milyen vizet használjunk kávéfőzéshez?
Korábban írtunk a tökéletes eszpresszó kávé hozzávalóiról. Most lássuk, a minőségi kávé elnyeréséhez milyen vízzel érdemes főzni a kávénkat.
Vízkeménység
Első körben tisztázzuk magát a vizet, ugyanis a lágy és a kemény víznek eltérő élettani hatásai és felhasználási lehetőségei vannak. A víz keménységét a benne oldott ásványi anyagok mennyisége mentén határozzuk meg. A vízben főképp kalcium- és magnéziumsók találhatók. A víznek van változó (forralással oldható) és állandó keménysége (hő hatására sem kiváló keménység), melyek együttesen adják a víz összkeménységét.
A keményvíz és a kávé
Amennyiben túl kemény vízzel főzünk, a kávé aromái kevésbé oldódnak ki. Ha csak ilyen víz áll a rendelkezésünkre két dolgot tehetünk: több kávé őrleményt használunk vagy finomabb őrlésű kávét választunk.
A lágyvíz és a kávé
Túl lágy víz estében pár olyan anyag is kioldódhat az őrleményből, ami keserűbbé teszi a kávé ízét, kvázi a kávé túloldódik.
A legjobb vízválasztás
VGF Otthon blog csapata tesztalanyokat bevonva vizsgálta, milyen vízzel lehet a legfinomabb kávét főzni.
Az alábbi vizek kerültek vizsgálat alá:
- csapvíz
- alacsonyabb ásványi anyag tartalmú ásványvíz
- magas ásványi anyag tartalmú ásványvíz
- konyhai vízszűrős kancsós víz
- konyhai, csap alá szerelhető vízszűrő berendezéssel szűrt víz
A felmérés eredményei megerősítették, hogy a kemény vízből készült kávék kevésbé finomabbak.
Íme a sorrend:
- konyhai, csap alá szerelhető vízszűrő berendezéssel szűrt víz: 28 pont
- konyhai vízszűrős kancsós víz: 26 pont
- alacsonyabb ásványi anyag tartalmú ásványvíz: 26 pont
- csapvíz: 18 pont
- magas ásványi anyag tartalmú ásványvíz: 11 pont
A Lavazza kávégépek normál csapvizes használatra lettek optimalizálva, azonban a Lavazza kávé, a számára ideális vízzel még inkább kiadhatja tökéletes aromáit. Hozzuk belőle és magunkból is maximumot!