Őrült kávézási szokások híres történelmi személyektől

Nem is hinnéd ismert elődjeinket milyen fura viszonyok fűzték a kávéhoz. Most lehull a lepel! 

Sissi szerelmi bájitala

A gyönyörű Erzsébet királynő, vagyis Sissi kedvenc kávéja a bécsi kávé volt. Az aromás feketét az ibolya virágával főzte le, mely ránk hagyott füves könyveiből kiderült, hogy szerelmi bájitalként is szolgált.  

 

Beethoven 60 kávébabszeme

Nem kell bemutatni a hatalmas tehetséget, aki zongoristaként már nyolcéves korától szerepelt a színpadokon. Impulzív és különös viselkedési jegyeit csak a hozzá közel állók ismerték igazán. Azt nyilatkozták róla, nem tudott megülni a fenekén. Alkotás közben fel alá járkált, kezére folyamatosa egy korsó vizet borított, mélyeket hümmögött és meditációba esett. A napindító frissen pörkölt kávéjához a szemeket saját kezűleg válogatta ki, mindig pontosan 60 kávébab szemet. A 60 szem amúgy 10 szemmel több, mint a standard eszpresszó elkészítéséhez szükséges 50 szem kávébab.   

 

Balzac napi 50 kávét ivott

A francia származású Honoré de Balzac habzsolta az életet. A világirodalom méltán egyik legjelentősebb alakja rendkívül termékeny író volt, több mint 90 mű származik a tollából. Balzacnak tetemes tartozásai voltak, így éjt nappallá téve munkára kényszerült. Nem tagadta meg az alkoholt, a dohánycikkeket és enni is rendkívül szeretett, mégis a kávéfüggősége révén vált ismertté, ugyanis napi 50 kávéval tartotta magát ébren. Napi rutinja szerint 17:00-18:00 között könnyed vacsorával nyitott, ezt követően éjfélig aludt. Mikor éjfélt ütött az óra felébredt és megállás nélkül dolgozott. Bizonyos feljegyzések szerint volt, hogy 48 órán keresztül írt. Hiába diktált a koffeinnek hála is kemény munkatempót, saját életét sokszor nehezítette, ugyanis valamennyi műve átírásra szorult az első publikáció után, mert tele voltak hibákkal és pontatlanságokkal. Érdekesség még, hogy sokat mélázott a karaktereinek nevén, és nem volt ritka, hogy temetőkbe járt ihletért. Múzsa hiányában mi mást csinálna az ember az éjszaka közepén? Mielőtt bárki fontolóra venné a technikát, tudni érdemes, hogy Balzac 51 éves korában vesztette életét az elképesztően erőltetett életmód és munkatempó miatt.  

 

Napóleon a kávéval vetett véget a házasságának

Napóleonnak nagy bánatára nem született örököse első feleségétől, Joséphine de Beauharnais-tól, a birodalom örökségül hagyása pedig központi kérdés volt számára, így mindenképpen szeretett volna gyereket. Egy gyermek össze is jött, de nem a feleségétől, hanem az egyik szeretőjétől, így ő nem lehetett hivatalos trónörökös. Napóleon végül döntött, el kell válnia Josephine-től. Azonban uralkodásával ellentétben, a magánéletben nem volt túl határozott férfi, ezért egy elég konfliktuskerülő jelzéssel, tudatta feleségével, hogy ebből bizony válás lesz: szokásukhoz híven kávéjukat mindig Josephine készítette, aki asszonyi gondoskodással tejet és cukrot tett Napóleon csészéjébe. Bonaparte 1809. egyik estéjén azonban ezt nem engedte. A nő azonnal tudta, ez mit jelent. Ismerve a középkor szakítási és válási történeteit bár Joséphine biztos szomorú volt, elég olcsón megúszta.  

 

Lincoln kiütéssel nyerne

Abraham Lincolnról sok érdekességet tudunk. Kevésbe ismert tény, hogy a hajdani amerikai elnök komoly birkózómúlttal rendelkezett. Ifjú korában közel 300 meccséből csak egyetlen egyet veszített el. Lincoln nem volt híve a rongyrázásnak, egyszerű ízlésű embernek tartotta magát. Imádta az almát, a tojást, a szalonnát, de a legnagyobb rajongója a kávénak volt. Tőle származik a híres idézet: „Ha ez kávé, akkor legyen szíves, hozzon nekem teát; ha ez tea, akkor legyen szíves, hozzon kávét.” 

 

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza