Szilveszter Olaszországban

Lavazza Újév

Közeledik az újév. Ilyenkor mindenki átgondolja az elmúlt 365 napot, mik tették boldoggá, milyen örömteli perceket élt át, és mi az, amin változtatni szeretne, ezért ezen a napon valamennyien fogadalmakat kötünk, bízva abban, hogy betartjuk, és kijavítjuk az elrontott, javítandó dolgokat.  Természetesen ez a nap, nemcsak a fogadalmakról és filozofálgatásokról szól, hanem az ünneplésről is, mivel elbúcsúztatjuk az évet, és bízunk a sikeresebb, boldogabb jövőben. Az alkohol ilyenkor fontos szerepet játszik minden baráti összejövetelen. Nézzük meg a Lavazza hazájában, Olaszországban, hogyan búcsúztatják az évet.

Szilveszteri ételek

Az olaszok imádják a társasági életet, a fesztiválokat és rendezvényeket, így nem csoda, hogy szilveszterkor sem szűk baráti körben ünnepelnek, hanem kivonulnak az utcákra, terekre és ott köszöntik az újévet. Általában mielőtt kivonulnának az utcákra, elfogyasztják az ünnepi vacsorát, ahonnan nem hiányozhat a lencse sem, ugyanúgy ahogy nálunk, de ők nem főzelék formájában eszik, hanem lencsesalátát, lencsés krumplipürét, vagy lencsés rizottót készítenek belőle. A csülök lencsével nagyon népszerű fogás az olasz szilveszteri menükben is. A lencse aprópénzre hasonlít, így az olaszok is pénzt remélnek tőle, ugyanúgy, ahogy mi is, valamint a hosszú életet szimbolizálja, tápértéktartalmának köszönhetően pedig ínségesebb időkben is védi a szervezetünket.

Az olaszoknál szokás lencsével teli pénztárcát ajándékozni, valamint éttermekben minden vendég tányérja alá aprópénzt tesznek, ezzel kívánva gazdag boldog új évet egymásnak.

Hagyományok szilveszterkor

A tűzijáték Olaszországban is nagy népszerűségnek örvend éjfélkor, mivel úgy tartják a zaj elűzi a rossz szellemeket, ezért reggelig petárdáznak és tűzijátékoznak az utcákon. Találkozhatunk azzal a hiedelemmel, miszerint szilveszterkor nyitva kell hagyni két ablakot, valamint a bejárati ajtót, mivel az ablakon távoznak a rossz szellemek, az ajtó pedig a jó szellemek bebocsájtására szolgál. Egyes régiókban éjfél előtt az ablakon régi holmikat dobnak ki, ezzel szimbolizálva a régi dolgoktól való búcsúzást és az új köszöntését. Ilyenkor nem egyedi jelenség, hogy tányérok repkednek az ablakokból.

A szokások egyébként régiónként eltérnek, Rómában az utcán fiatalok járnak énekelve és ajándékokat gyűjtenek. Az éjféli csóknak is nagy szerepe van a Lavazza hazájában, ha tehetik fagyöngy alatt csókolóznak, mivel ez a növény a termékenység és szeretet ősi szimbóluma.

Nemcsak az éjféli csóknak, de az éjféli szőlőevésnek is egyre nagyobb hagyománya van az országban, amit egyébként a spanyoloktól vettek át. Éjfélkor 12 szem szőlőt fogyasztanak, ami a bőséget szimbolizálja.

Az olaszok úgy tartják, hogy a piros fehérnemű viselése szerencsét hoz, de csak akkor, ha azt ajándékba kapták, viszont az újév első napján el is dobják azt, különben nem hoz szerencsét a viselése.

Hagyományok újév első napján

Babona szerint nem mindegy ki lép be az ajtónkon újév első napján, ha férfi, sötét hajjal, akkor szerencsés évünk lesz, ha nő, vagy szőke férfi, akkor nem számíthatunk jó évre. Az olaszok arra is ügyelnek, hogy megjegyezzék az utcán kivel találkoznak először, mivel, ha idős vagy púpos emberrel, akkor hosszú életük lesz, ha gyerekkel vagy pappal, akkor szerencsétlenség fog történni velünk.