Tudod mi a kapcsolat a kávé és a karácsony között?

A karácsony sokunknak számos értéket hordoz, különböző hagyományokkal ünnepeljük. A legtöbben otthon a családdal töltjük, finomakat eszünk, majd frissítő, meleg kávét iszunk, hogy tovább beszélgethessünk. A kávé nagyon sokoldalúan lehet társa a családi karácsonyi estének és szuper alapanyaga és kísérője az italoknak, hiszen minden karácsonyi ital feldobásához használhatjuk. Most a világ különböző tájairól és korszakaiból hoztunk karácsonyi hagyományokat, amelyek a kávé melegét ünneplik. Íme néhány ősrégi hagyomány, amely összeköti a kávét és a karácsonyt.

Amikor a kávé fekete arany volt…

Az olyan országokban, mint Kelet-Európa, Skandinávia és Oroszország, a kávé és a karácsony elválaszthatatlanok; az ünnepség nem lenne teljes kávé nélkül, sem ajándékként, sem az asztalon nem marad el. Ez a hagyomány a 19. századig nyúlik vissza, amikor a kávé luxuscikknek számított. A „fekete aranyat” kiváló ajándéknak tekintették, mivel drága volt, ekkor Európa és Oroszország gazdag rétegei ajándékként használták. A kávét ajándékba vinni mindig is kiemelkedő gesztusnak számított.

Amikor a kávépörkölés családi program volt…

A viktoriánus korszakban a kávéról köztudott volt, hogy a legjobb karácsonyi ital, és remek családi program, hiszen a családok összegyűltek, és ezt az alkalmat megragadva közösen pörköltek kávét is az ünneplésen felül, sőt volt, hogy ünnepektől függetlenül is, csak pörköléséért is találkoztak, mint családi esemény.

Amikor a kávé olyan, mint a karácsonyi vacsora…

Grönland hagyománya a “Kaffemik”, mikor nem tervezett kávés összejöveteleket tartanak, de ez egyben a hagyományos karácsonyi vacsora alternatívája is. A Kaffemik grönlandi szó, jelentése „kávéval”. Ez bármilyen összejövetel lehet a születésnapi buliktól a temetésekig, de van valami, ami egyedivé teszi a többi összejövetelhez képest. A különlegessége, hogy az emberek jönnek-mennek, és nem olyanok, mint a szokásos összejövetelek, ahol mindenki egész nap ott marad, így egy nagy családot és több baráti társaságot is meg lehet látogatni egy nap alatt. Amikor valaki érkezik kötelező jelleggel az érkezés után azonnal süteményt eszik és kávét iszik.

Amikor a kávé ajándékozásról szól…

A karácsony a jótevés szinonimája. Egy izgalmas hagyomány, amellyel ezt az érzést ünnepelhetjük az a caffè sospeso. Ez a hagyomány jóindulatú cselekedetre buzdít azáltal, hogy névtelenül előre kifizetheted a kávézóban az utánad következő kávéját. A hagyomány a nápolyi munkáskávézókban kezdődött; egy olasz munkás rendelt egy sospesót, de kettő árát fizette, úgy, hogy csak egyet ivott ő maga, a másik odaajándékozta a mögötte sorban álló, ismeretlen, munkás társának. Sok ország átvette mára a sospeso-t az eladások fellendítése és a kedvesség előmozdítása érdekében.

Akár ajándékként, akár megszokott italként az asztalon, a kávé összehozza az embereket. Idén karácsonykor próbálj ki egy új hagyományt, vagy alkosd meg saját karácsonyi kávézási rituálédat.

Nálad hogy telik majd a karácsony kávéval? 🙂