A dolgozó nőknek köszönhetjük a kávészünetet!

Lavazza kávészünet

Mindannyian ismerjük az érzést: „ehhez nekem kell egy kávé”. Akár otthonról dolgozunk vagy a munkahelyen, a teljesítményünkre, figyelmünkre jó hatással van egy kávészünet. A feltöltődés ezen formája az egyik legjobb befektetés, hiszen alig 10-15 perc után újult erőbedobással tudjuk folytatni a munkát. Napjainkban természetes, hogy elmehetünk kávézni, de nem volt ez mindig így! A kávéfőzőgép feltalálása, a szociális érdekképviseleti mozgalmak, valamint a több évtizedes szakszervezeti harc eredménye, hogy ma magunk dönthetünk arról, hogy mikor iszunk kávét a munkában.

Nő, anya, háziasszony, munkavállálló – segít a kávé!   

Több utcai legenda és igaznak mondott történet kering a kávészünet kialakulásáról. Még az elbeszélők sem tudhatják igazán, melyiknek van több valóság tartalma. A legnépszerűbb story szerint a 19. századba, Wisconsin megyébe kell utaznunk, ha meg akarjuk ismerni a kávészünet eredetét.  Wisconsin akkoriban is kiszolgálta az ipar törekvéseit, így nagy teljesítményű tehervagongyár és dohányüzem is üzemelt a területen. A tehervagongyárba sok norvég bevándorló munkás érkezett, míg a dohánygyárat a munkaerőhiány szorongatta. Az üzem tulajdonosa elhatározta, hogy alkalmazza a norvég munkások feleségeit. Az asszonyok azonban csak azzal a feltétellel vállalták el a munkát, ha a biztosították számukra, hogy minden délelőtt és délután hazamehettek egy rövid szünetre, hogy ránézzenek a gyerekre. A dolgos háziasszonyokból, anyákból avanzsált munkavállalók a szünetben mindig ittak egy kávét is. Ezzel a szokásukkal terjesztették el a kávészünet intézményét. Wisconsinban máig megtartják a tiszteletükre szervezett kávészünet fesztivált.

Lavazza és az eszpresszó kávégépek forradalma

Egy másik történet szerint a kávészünet hagyománya az ipari forradalom idejére tehető, amikor a kávéfőzőgépet feltalálták. A gyár tulajdonosa megfigyelte munkásait, és hamar rájött, az emberek hatékonyabban dolgoznak egy beiktatott kávészünet után. Mindez nem volt azonban egyszerű és gyors egészen addig, amíg a kávéfőzőgépet fel nem találta Luigi Bezzera, melyet ezután Luigi Lavazza forradalmasított és meghódította a világot isteni és különleges kávékeverékével, mely máig a Lavazza minőség alapja. Találmányuknak köszönhetően biztosítva lett a kávé gyors elérhetősége, így a kávészünet is hamar elterjedt és népszerű lett nem a csak politikusok és művészek, de az akkori munkásosztály körében is.

Egy éve Lavazza szabadalmát követően egy New York-i cég, a Barcolo Manufacturing Company volt az első cég, aki a kávészünetet, mint a munkaerőnek járó juttatáscsomagot hirdette meg. Ezt az újítást még a New York Times is megírta! Ekkortól fogva annyira népszerűvé vált az intézkedés, hogy szinte minden vállalat követte példáját. Mára már elképzelhetetlen, hiszen a mindennapjaink része a kávészünet, de gondoljunk bele ez alig 80 éve történt.

Napi 12 perc kávészünetet kaptak, így elmaradt a sztrájk

Az 1950’es években a szakszervezetek követelései közé bekerült a kávészünet, nem mint plusz juttatás, hanem mint alapvető munkavállalói jogosultság. A kávészünet fogalmát egy Pánamerikai Kávé Egyesület (Pan-American Coffee Bureau) kampánya tette világhírűvé, amelynek a szlogenje így szólt: „Give yourself a Coffee-Break — and Get What Coffee Gives to You”, azaz „Adj magadnak egy kávészünetet, és kapd meg, amit a kávé adhat neked”.

A kávészünet történelmében a sorsfordulat akkor következett be, mikor az Egyesült Autógyárak Dolgozóinak szakszervezete és a nagyobb autógyárak között tárgyalások folytak az 1960’as években. A szakszervezet számos juttatásért küzdött, mint például az egészségügyi juttatások, de a kávészünet körüli vita majdnem sztrájkhoz vezetett. Végezetül az autógyárak képviselői megadták a dolgozóknak a napi 12 perces kávészünetet.

Mára a mindennapunk alapvető részévé vált, hogy kávézhatunk a munkahelyen. Ha ingyen kávét nem is, de kávégépet, kávékapszulát majd minden helyen biztosítanak. Munkahelyi kávégépek választása során is csak a minőségi, olasz kávégépet javasoljuk a Lavazzától, hogy a dolgozók igazi kávéélménnyel gazdagodva térhessenek vissza dolgozni.

A Lavazza a Caffé Service által lehetőséget biztosít, hogy ingyen kipróbálhassuk a Lavazza kávé élményét anélkül, hogy a gépet megvásárolnánk. Amennyiben Ön munkaadó és szívesen kedveskedne kollégáinak az olasz kávé élményével akkor ide kattintva remek ajánlatunk van. A Lavazza LF1200 kávégép (képes tejjel is dolgozni és ennél jobb cappuccinot nem fog inni) ingyenesen kipróbálható, 36 ajándék kapszulával.

Lavazza LF1200 ingyenes kávégép kihelyezés