Az evés utáni kávé valódi hatásai

Étkezési és kávézási szokások Lavazzával

A reggeli kávéfogyasztásról korábbi bejegyzésünkben már beszéltünk. Most nézzük meg a főétkezésekhez kapcsolódó kávéfogyasztási szokásokat. Sokféle tradíciót ismerünk: van, aki rögtön ebéd után, akár desszertként, mások inkább délutáni ébresztőitalként kortyolgatják a finom kávékat. A kávé rengeteg hatóanyagot rejt magában, amelynek hatását meghatározza az is, hogy az étkezéshez viszonyítva mikor fogyasztjuk.

A kávé nem csökkenti az éhséget

Januárban lelkesen szoktuk belekezdeni a diétába. Sajnos sok laikus fogyaszt kávét azért, hogy az étvágyát csökkentse, vagy akár a nassolás helyettesítésére. Annyi igaz, hogy a kávétól rövid ideig valóban teltség érzetünk lehet, azonban ezt követően hamar megemelkedik az inzulinszint, és még éhesebbnek érezzük magunkat.

1 órával étkezést követően javasolt

A kávé egyik elismert élettani hatása, hogy segíti az emésztést, azonban mégsem ajánljuk közvetlenül evést követően fogyasztani. A kávé olyan vegyületek tartalmaz, melyek elnyelik az étkezés során kiválasztott fehérjéket, vitaminokat és az ásványi anyagok bizonyos hányadát. Például, ha kávéval együtt fogyasztunk valamilyen élelmiszert, akkor kevesebb vas szívódik fel a szervezetben. Mindezért szerencsés, ha az étkezés és a kávézás között hagyunk egy kis időt magunknak az emésztésre.

A kávézásnak rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre, de ahogy a mindennapi élet területein, úgy a kávézási szokásoknál is fontos a tudatosság bevezetése.

 

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza