5+1 különleges érdekesség a kávéról

A kávéval kapcsolatos kevésbé ismert tényekről már korábban írtunk, most nézzük még érdekességet kedvenc melengető italunkról.

  1. 250 éves az instant kávé

250 éves Beethoven, a Semmelweis Egyetem és az instant kávé is, pedig azt gondolhatjuk, utóbbi a felgyorsult életünk szüleménye. Az instant kávé azonban 1770-es évek elején bukkant fel Angliában, viszont elsöprő népszerűségére még várni kellett 150 évet, mire a tömeggyártás szalagjaira került, hol máshol, mint Amerikában, ahol akkoriban és azóta is minden újdonságra hamar nyitottak.

  1. Kávés zsírgolyó, a család kedvence

Afrikában járunk, ahol bizonyos feljegyzések szerint egyes törzsek különös módját választották a kávéfogyasztásnak. A kávészem ledarálása után állati zsírral keverték össze a kávédarát, amiből később golyókat formáltak és ezt fogyasztották.

  1. Az Északiak a legnagyobb fanatikusok

Nem újdonság már a piacon, hogy a termelő terület nem a legnagyobb fogyasztója az adott portékának. Így van ez a kávéval is. Bár a kávé a trópusi éghajlatot kedveli leginkább, a legnagyobb rajongók mégis északon élnek, Finnországban és Svédországban fogy a legtöbb kávé. Talán így könnyebb számukra túlélni a sötét téli nappalokat.

  1. A kávé, mint alternatív üzemanyag

Kávé hajtaná az autót a jövőben? Na nem ám úgy, mint a Frédi és Béniben, hogy feltankolsz a kávéval és te hajtod lábbal! Amerikában már kutatják a kávé, mint alternatív üzemanyag felhasználási lehetőségeit, és egész bizakodóak a fejlesztők. Mi addig is javasoljuk inkább magunkba tölteni! 🙂

  1. Hawaiin a kávé nem csak nyaral!

Az USA egyedüli kávétermesztő állama Hawaii. A kiváló éghajlatnak hála rendkívül jól érzik magukat a kávészemek- és palánták is.

+1: Törökország területén hajdanán törvénybe iktatták, hogyha a férj nem fordít figyelmet arra, hogy mindig legyen kávé a háznál, a feleség bármikor, a törvény által előírtan, legálisan elválhatott. Hölgyeim és uraim, mit gondolnak erről? Valóban válóok a kávéhiány? 🙂

 

Lavazza BLUE | Lavazza Espresso Point | Lavazza FIRMA | Nespresso kompatibilis Lavazza