Miért olyan fontos a kávé Olaszorszàgban?

Olaszország történelmileg gazdag kultúrával rendelkezik, és számos területen kiemelkedő. Ha Olaszországra gondolunk, akkor a csodálatos tájak és műemlékek, a művészet és a hagyományok, az ételek és a bor, de nem utolsósorban a kávé jut eszünkbe.

Aki járt már Olaszországban valószínűleg találkozott a következő mondatokkal: „Ideje egy kávénak”, vagy „egyszer együtt kell kávéznunk!”. Akár egy bárban, akár vendégként valaki otthonában, számíthatunk az olaszokra a kávéfőzésben és -ivásban.

De miért olyan különleges az olasz kávékultúra? Miért olyan finom a jó olasz kávé?

Tekinthetjük ezt a hagyományok, szokások és történelmi tényezők csúcsának. Míg a különböző régióknak megvannak a saját változatai, az alapok ugyanazok, mivel az olaszok soha nem adnák fel az eszpresszójukat, semmilyen körülmények között. A kávé az olasz mindennapi élet és kultúra szerves része. Még az idő múlását is jelzi, és állandó ürügyül szolgál a randevúzáshoz, találkozókhoz. Nem csoda, hogy a nemzetközileg legismertebb kávémárkák közül több Olaszországban született, mint például a Lavazza.

Az olasz kávé története eredetileg a 16. századig nyúlik vissza. Mióta az első kávét Velencében kiöntötték, az olaszoknak nem szűnt meg őszinte hódolatuk az ital iránt, s ez később az olasz kultúra igazi sarokkövévé vált.

A Velencei Serenissima Köztársaság az egyik első európai állam volt, amely kávébabot importált, amikor az elérte Európát. Az 1720-ban alapított, kiemelkedő és ikonikus Piazza San Marco-n található Caffè Florian a világ legősibb kávéháza. A múlt legjelentősebb nemzetközi személyiségei és művészei – mint például Johann Wolfgang von Goethe, Lord Byron és Giacomo Casanova – rendszeresen megálltak egy kávéra, miközben intellektuális beszélgetéseket folytattak. A Caffè Florian minden társadalmi osztályhoz tartozó embereket befogadó precedenst teremtett a kávéház társadalmi szerepének.

A 19. században kulcsfontosságú hely volt a kávéház. Olasz hazafiak és államférfiak találkoztak Torinó elegáns kávézóiban, hogy megtervezzék az ország egyesítését.

Angelo Moriondo 1884-ben bemutatta az új, rövid és tömény ital készítésére alkalmas találmányát, az úgynevezett eszpresszót, amelynek elnevezése a főzéséből ered: gyors, és minden fogyasztó számára kedve szerint elkészíthető. 1901-ben a projektet Luigi Bezzera mérnök felülvizsgálta, ami lehetővé tette ennek a speciális és új rendszernek az elterjesztését egész Olaszországban.

A könnyen elkészíthető energiabomba, az eszpresszó, gyorsan a századforduló emblémájává vált, sőt az akkor népszerű nagysebességű vonat is sebesen vitte a hírnevét.

Az eszpresszógépek népszerűvé váltak az amerikai bárokban, ahol a vásárlók asztal helyett a pultnál állhattak. Elsőként Olaszországban nyitották meg az ehhez hasonló stílusú kávézót, a Caffé Maranesi-t, amely Firenzében található: Caffè dei Ritti néven is ismert, utalva az „álldogáló emberekre”, akiket bent fogadtak.

A második világháború alatt a kávé alapvetően eltűnt, a Népszövetség által a fasiszta Olaszországgal szemben elrendelt embargó miatt, és helyébe a helyettesítők, például az árpa került.

Az általunk ismert olasz stílusú eszpresszó születés után sokan ötletet merítettek belőle, és megalkották saját változataikat, módosításaikat, ahogy tette például Achille Gaggia barista 1948-ban, a háború utáni időszakban. Gaggia bevezette az értékes babok új nyomásos extrakcióját, amely technika az olasz kávé történetében is fontosnak bizonyult, mivel lehetővé tette egy még koncentráltabb és aromásabb ital előállítását a jellegzetes krémával a felületén.

Köztudott, hogy az olaszok ragaszkodnak kultúrájukhoz és hagyományaikhoz, és az összetéveszthetetlen, erősen pörkölt ízű kávéjuk kétségtelenül hozzájuk tartozik. Egy aroma, amely tartalmazza mindazokat a keserédes tónusokat, amelyek megmagyarázzák, hogy az olaszok miért szerelmesek belé.

Ha igazi olasz kávéra vágysz fedezd fel webshopunk olasz kapszulás és szemes kávé kínálatát!